Gehaktballen, gestoofd

Gehaktballen, gestoofd

Geplaatst op

Heerlijke gehaktballen van rundergehakt gestoofd in een boullion met verse tomaat. Heerlijk smaakvol gerecht geserveerd met Tunesische broodstengels.

Nodig voor 2-3 personen:

  • 300 gram rundergehakt,
  • 1 ui
  • 200 gr kikkererwten uit blik
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper naar wens
  • 1 tl kaneel
  • 400 ml water
  • 1 eiwit
  • 1 laurierblaadje

Bak de (gesnipperde) ui even aan.

Hierbij voeg je toe; de kikkererwten, snufje zout & peper (altijd naar eigen smaak), laurierblad en 1/2 tl kaneel + het water.

Laat dit koken voor 10 min.

Maak de gehaktballen met het gehakt, 1/2 tl kaneel, 1 teen fijngesneden knoflook, zout, peper en eiwit.

Voeg de gehaktballen toe aan het kokende watermengsel en laat dit 30-45 minuten staan.

Voor een mooie stevige saus kun je een hele tomaat in stukjes toevoegen.

Hierna opdienen met de Kahkis en wortelen (geblancheerd en daarna aangebakken met 1 teentje knoflook, 1 tl Ras el Hanout, 1 tl tomatenpuree en resterende kikkererwten uit 400 gr blik)

Kahkis ; Tunesisch brood. Idee van pretzels. Dit recept is voor ongeveer 40 stukjes.

Nodig:

  • 15 gram verse gist (of 8 gr gedroogd)
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 450 gr bloem
  • 110 gr (gesmolten) boter
  • 300 ml water. Om te bestrijken een geklutst eitje.

Meng de gist en suiker in een kom en meng hierbij 3-4 tl lauw water.

Nooit direct zout en gist mengen. Zout breekt gist af.

Zet het gist-suiker-water-mengsel apart voor 10 minuten. Het moet eruit zien alsof het een beetje bubbelt.

Zeef de bloem en zout in een andere kom.

Maak een kuiltje in het midden; hierin giet je het gemaakte mengsel, de boter en 150 ml water.

Kneed dit tot een zacht deeg.

Daarna haal je het uit de kom en kneed je door voor ca. 10 min. Bij voorkeur op je aanrecht.

Het deeg moet soepel en elastisch zijn. Plaats het in een nieuwe kom, dek het af en laat het op een warme plaats

1-2 uur rijzen of tot het verdubbeld is.

Rol het deeg, na het rijzen, dun uit. Snij hier rechthoekjes uit en rol deze op tot sigaartjes.

Hier had ik moeite mee, het deeg is heel soepel. Het uitrollen ging minder mooi, maar goed. Het gaat om de smaak ;-)!

Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk de ‘sigaartjes’ met het geklutste ei. Bak ze in ca. 25-30 min goudbruin.

Variaties: bestrooi ze eens met sesamzaadjes, komijn of andere kruiden.

Recepten gebaseerd op: North African Cookery