Breekbrood.

Breekbrood.

Geplaatst op

Op deze zondagse bakdag zet ik voor jullie dit heerlijke brood online! Namelijk een breekbrood!

Heerlijk om te beleggen met kaas of wat dan ook. Of bij een kopje soep!

Brood maken kost altijd even wat tijd, dus niet een halfuur tijd voor de lunch starten. Maar na al gekneed heb je dan ook wat!

Voor 4 personen heb je meer dan voldoende aan dit brood

  • 500 gram bloem
  • 300 ml lauwwarm water
  • 1 tl zout
  • 1.5 zakje gist (10 gram)
  • 25 gram zachte boter

Voor de topping: zaden naar eigen wens. (denk aan sesam-, maan-, of lijnzaad)

Als je een keukenmachine hebt doe je alle ingrediƫnten hierin en meng dit totdat je een grote bol hebt.

Met de hand: Maak eerst een kuiltje in de bloem. Giet op de randen gist en het zout. In het kuiltje zelf schenk je het water + de boter. Doe het water eerst voor de helft erbij, meng met de overige ingrediƫnten. En doe dan de rest van het water erbij totdat je egale bol hebt. Goed doorkneden (op een bebloemd oppervlak) voor circa 5-10 minuten.

Het deeg moet (met de hand of in de keukenmachine) elastisch aanvoelen.

Pak een grote kom, doe hier een beetje olie in en leg hier je deegbal in. Bedek de kom met een vochtige theedoek of met huishoudfolie. Laat dit op een warme plaats rijzen totdat de bal in grootte verdubbeld is.

Bekleed een springvorm of anders een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in bolletjes en leg ze in een bloemvorm of wat je wil tegen elkaar aan.

Bestrijk met een beetje water en doe de zaadjes erop.

Laat dit nogmaals rijzen gedurende (zeker!) 30 minuten. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 230 graden.

Als je extra luchtige broodjes (met wel een mooie korst) wil dan kun je een schaaltje met water in de oven erbij doen, de stoom geeft de broodjes net die extra touch.

Bak de broodjes in circa 20-25 minuten goudbruin en gaar!

Ze zijn echt heerlijk met alleen al een likje boter... ;-)!

Enjoy!