Chocolade Biercake.

Chocolade Biercake.

Geplaatst op

Afgelopen weekend bakte ik voor vrienden wat lekkere dingen ter ere van hun housewarming! Ik moest even goed nadenken wat te bakken voor een groep van ca 30-40 man en de bak-radar in mijn bolletje ging weer helemaal los.

Ik dacht aan iets met chocolade en bier, beetje Googlen en verrek... er bleek nog meerdere te zijn die dit bedacht hebben! Ik maakte de cake naar het recept van Bettyskitchen.nl.

Het resultaat was een stevige, smakelijke cake met de smaak van chocolade en een vleugje.. bier!

Hier het recept: (voor 10-12 plakken)

Ingrediƫnten Chocolade-Biercake:

  • 180 gram donker bier
  • 140 gram pure chocolade
  • 75 gram roomboter
  • 225 gram (donkere riet) suiker,
  • Flinke snuf zeezout,
  • 2 grote eieren
  • 340 gram bloem,
  • 8 gram bakpoeder (1 zakje),

Voor de bovenkant: 100 gram pure chocolade en 1 tl roomboter.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Vet het cakeblik (ik gebruikte een rechthoekige) in met wat boter en bekleed deze met bakpapier.

Splits de eieren en zet apart.

Klop vervolgens de boter, eidooiers, suiker en zout zacht en romig met een handmixer.

Smelt ondertussen de chocolade in een pannetje op laag vuur (of au-bain-marie). En klop in een schone kom de eiwitten stijf.

Spatel of meng de bloem (+ bakpoeder) door het boter-ei-suikermengsel.

Het mengsel kan een behoorlijk korrelig zijn en heel droog lijken, maar dit loopt wel los.

Voeg vervolgens de gesmolten chocolade toe en daarna het bier.

Roer het beslag rustig door om te mengen.

Vervolgens spatel je alleen nog de stijfgeklopte eiwitten erdoor. Probeer het snel te mengen, zonder als een bezetene te mengen. Anders klop je alle lucht uit je eiwit en dat is zonde.

Vul het cakeblik met het beslag en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 55-60 min.

Zodra de cake volledig afgekoeld is, ga je de bovenlaag maken:

Smelt de chocolade in een pannetje op laag vuur (of au-bain-marie).

Roer daarna de boter erdoor en strijk de chocolade over de bovenkant van de afgekoelde cake. Laat deze afkoelen.

Bij het aansnijden is de cake (mede door de chocoladebovenlaag) vrij stevig, pak dus een stevig (brood)mes.