Focaccia met rozemarijn en olijven.

Focaccia met rozemarijn en olijven.

Geplaatst op

Nodig voor 1 focaccia.

  • 500 gr volkorenmeel
  • 2 tl zout
  • 1 zakje gedroogde gist (=8gr)
  • 300 ml lauwwarm water
  • 3 el extra vergine oliijfolie
  • tarwebloem voor het bestuiven
  • grof zeezout
  • paar takjes verse rozemarijn
  • 2 handjes olijven (groen of zwart)

Met de hand

Meng in een grote mengkom de meel en het zout.

Roer met je vingers de gist door het water tot er geen klontjes meer zijn. Meng de gist met 2.5 el olijfolie door het meel (met de hand of spatel).

Kneed dit alles tot een grote bal.

Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het ongeveer 10 min door het rekken-strekken en vouwen. Het deeg moet zacht en beetje elastisch zijn. Als het te plakkerig is doe je er een snufje meel bij. Het is klaar als het terugveert als je erin prikt met je vinger. Meng als laatste 2/3 van de olijven erdoorheen.

Met de keukenmachine

Los dan het gist op in het water, samen met de olijfolie.

Doe de overige ingredi├źnten (inclusief 2/3 van de olijven), behalve de rozemarijn en zeezout, in de mengkom. Voeg het gist + water/olie-mengsel toe. Kneed dit tot een mooi deeg.

Vet een kom in, doe hier je deegbal in. Laat dit op een warme en tochtvrije plaats ca 1 uur staan. Het deeg zal nu verdubbelen qua volume.

Na een uur schuif je het deeg op een ingevette bakplaat (of de gewenste bakvorm). Druk het nu in de gewenste vorm. Druk (gewoon met je vingers) wat kuiltjes in het deeg, giet weer wat olie evt. er overheen. Nog geen zout toevoegen maar wel de rozemarijn. (of andere garnering).

Laat ook dit weer 30-40 minuten rijzen. Druk nog wat extra kuiltjes erin, wat extra olijfolie eventueel en het zout eroverheen. Garneer het brood met de overoge olijven door ze er een beetje in te drukken.

Daarna bak je het op 220┬░C voor ongeveer 20-25 min goudbruin en gaar!

Enjoy!