Havermout (recepten)

Havermout (recepten)

Geplaatst op

Havermout. Je komt het overal tegen tegenwoordig. Of dit nu na het bekende boek De Voedselzandloper is. Geen idee, maar het speelt zeker een rol. Normaliter ben ik niet zo van het volgen van een hype, maar na toch het een en ander gelezen te hebben over havermout ben ik ook om.

Voordelen van de havermout zijn onder andere dat het zorgt voor minder schommelingen van je suikerspiegel. Onderzoeken tonen aan dat het bloeddrukverlagend is. En door alle vezels is het ook heel goed voor je darmperistaltiek.

Je kan volop variƫren met havermout. Als ontbijt, tussendoor. Maar ook in taarten, koekjes en zelfs bonbons.

Mijn ‘basic’ havermout maak ik klaar door 200-250 ml (amandel)melk te laten koken. Soms met wat gedroogd fruit erdoorheen. Ik voeg ltijd voor de smaak een snufje kaneel toe. Dan gaat er ongeveer 40 gram havermout (ong 6 eetlepels) bij. Laat dit langzaam indikken. Als je het in het kommetje giet en iets laat afkoelen wordt het alleen maar dikker.

Ik voeg geen suiker toe. Daarvoor is het gedroogde fruit (kijk met gedroogd fruit ook uit, heerlijk zoet maar bevat ook best wat suikers in overtallige doseringen).

Voor een verwenontbijtje, die wel gezond is zijn er zoveel variaties; zie hier enkele op mijn Instagramaccount.

Kook de melk samen met 1 el chiazaad en een halve banaan. Prak de banaan, voeg een snufje kaneel toe. Doe de havermout erbij. Koken tot jouw gewenste dikte)

Maak je havermout zoals altijd klaar. Rasp een kleine wortel door de melk. Doe hier een handje rozijnen, een flinke snuf kaneel bij. Prak een banaan door de melk. Voeg de havermout toe. Laat dit even staan zoals normaal. Serveer met een beetje kokos, dadels en noten. (of wat je anders lekker vindt in je ‘carrotcake’)

Maak ook eens baked oats klaar!