Kaneelbollen met spijs.

Kaneelbollen met spijs.

Geplaatst op

Het lekkerste in huis is de geur van goed vers brood. Zeker zoete broodjes geven een geur af die je laat watertanden. Of heet dit gewoon Pavlov-effect?!

Deze zoete vriendjes maakte ik ook al, alleen (#confession) vulde ik ze met niets dus waren ze minder lekker én ik liet (ik had haast haha) 1 bakblik vallen. Dag broodjes.. Tijd voor ronde 2! En dat doe je natuurlijk de ochtend voordat je gata shoppen met de dames. Mijn logica, heel logisch. Maar het werkt wel (soort van).

Het is weer bijna Pasen en deze broodjes zijn óf je dan eet óf gewoon vandaag een traktatie. Ohja, dit recept is gebaseerd op die van blogger Culinessa!

Snel de keuken in dus!

Voor zeker 10 kleine bolletjes heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 4 cups tarwebloem
  • 50 gram instant vanille pudding (dr Oetker Vanille kloppudding)
  • 1 groot ei
  • 1/4 cup warm water
  • 1 pakje instant gist (= 7 gram)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 Cup melk
  • 57 gram ongezouten boter, gesmolten
  • 1/2 tl zout
  • 2 el kaneel
  • Als garnering: 3 eetlepels rietsuiker

Voor de vulling

  • Amandelspijs (zie hier het recept). Gebruik het halve recept! Varieer bij de amandelspijs ook eens met andere noten, 50/50 walnoten/cashewnoten is ook heerlijk bijvoorbeeld!

Meng in een kommetje het warme water en los hierin de suiker en gist op. Even roeren totdat alles opgelost is en laat dit gedurende 5 minuten staan.

In een andere kom meng je de instant kloppudding met de melk. Voeg nu boter, kaneel, het ei en de zout en mix goed. Giet nu je gist mengsel erbij en mix wederom goed.

Voeg nu de bloem toe en kneed rustig door. Je zal merken dat het deeg steeds zachter, maar ook droger wordt. Als je goed gekneed hebt krijg je een mooie deegbal, die lekker een beetje veert. Het moet niet plakkerig zijn.

Plaats het deeg in een hele grote beboterde kom en laat het op een warme plek twee keer in volume rijsen.

Als je het een nacht laat staan, op kamertemperatuur, gaat het ook goed

Zodra die verdubbeld is, stomp je een keer het deeg en laat het wederom rijsen. (hier duurde dat ongeveer 30 minuten)

Maak in deze tijd ook je spijs (of misschien al wat eerder). Zie het recept hierboven!

Wanneer het gerezen is voor de tweede keer, ga je het deeg uitrollen.

Bebloem een schoon oppervlak en leg het deeg hierop.

Begin met het uitrollen van het deeg tot het ongeveer een halve centimeter hoog is.

Besmeer met de amandelspijs totdat bijna al het deeg vol zit met spijs!

Begin aan de lange kant van het deeg met het strak oprollen en vorm zo een lange rol.

Snij de rol in stukjes van 2-3 cm. Plaats ze in een bakblik (bekleed met bakpapier) die je beboterd heb en laat voldoende ruimte tussen de bollen, gezien ze nog 1x 20 minuten moeten rijzen.

Verhit je oven op 175 graden Celsius. Bestrooi ze voor het afbakken met de rietsuiker en bak de kaneelbollen in 20 minuten gaar en goudbruin.

Haal ze uit de oven en laat ze even 5 minuten afkoelen.

Vers zijn ze het allerlekkerst! Enjoy!