Kerststol.

Kerststol.

Geplaatst op

Zo een ding die al een tijdje op mijn to-bake-list (ja, die heb ik haha) stond! Eindelijk een homemade kerstbrood! En het resultaat is heerlijk!

Het brood is heerlijk luchtig, niet te zoet en goed gevuld met noten/appel én zelfgemaakte spijs!

Het is wel even een klusje dus wel op tijd beginnen ;-)!

Hoe maak je dit?

  • 500 gram (volkoren) speltmeel (of gewoon bloem)
  • 2 zakjes gist (15 gr)
  • 50 gram suiker
  • 50 gram zachte roomboter
  • 100 ml water
  • 160 ml lauwwarme (amandel)melk
  • 1 tl zout
  • 1 el kaneel
  • 1 tl speculaaskruiden
  • extra bloem om uit te rollen

Voor de vulling

  • 1 kleine appel (met schil, in kleine blokjes)
  • 3 el (in rum gewelde) rozijnen
  • 2 el cranberries
  • 70 gram fijngehakte noten (naar eigen keus)
  • spijs (zie hier het recept

Begin met het maken van het brood.

Meng alle droge ingrediënten met elkaar en voeg daarna de natte toe. Meng dit goed door tot een grote deegbal.

Doe in een mengkom lichtjes wat olie en leg de deegbal hierin. Laat dit zeker een uurtje staan, totdat de bal in volume verdubbeld is.

Eenmaal gerezen?

Maak alles klaar voor de vulling.

Rol het deeg uit, op een bebloemd aanrecht. Kneed de vulling (behalve het spijs) door het deeg heen.

Rol eenmaal (helemaal vermengd met de vulling) de deeglap uit tot een rechthoek.

Pak je spijs en maak hier lange rol van die precies op je brood past. Leg de rol spijs op het onderste 1/3 deel van het brood en rol dit lapje op. Sla nu de overige deeglap over het spijs en vouw je brood mooi dicht.

Leg het brood op een bakplaat met bakpapier en laat het weer 1.5 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak het brood (als eenmaal gerezen) in 25-30 minuten goudbruin. Verlaag daarna de temperatuur naar 160 graden en bak nog eens 15 minuten.

Laat het brood afkoelen, bestrooi met poedersuiker en serveer!

Teveel gemaakt? Invriezen is geen probleem.