Kerststol met amarenakersen, walnoten en sinaasappel.

Kerststol met amarenakersen, walnoten en sinaasappel.

Geplaatst op

Een heerlijke variant op een 'klassieke' kerststol! Goed gevuld, heerlijk voor de feestdagen! :)

Nodig voor 1 kerststol (12-14 plakken)

  • 500 gram bloem
  • 2 zakjes gist (15 gr)
  • 50 gram suiker
  • 50 gram zachte roomboter
  • 100 ml water
  • 160 ml lauwwarme melk
  • 1 tl zout
  • 1 el kaneel
  • eventueel extra bloem om uit te rollen

Vulling:

  • 1x recept amandelspijs
  • 100 gram amarenakersen
  • 75 gram walnoten
  • 50 gram cranberries
  • 50 gram geconfijte sinaasappelschil

Begin met het maken van het brood.

Meng alle droge ingrediƫnten met elkaar en voeg daarna de natte toe. Meng dit goed door tot een grote deegbal.

Doe in een mengkom lichtjes wat olie en leg de deegbal hierin. Laat dit zeker een uurtje staan, totdat de bal in volume verdubbeld is.

Maak nu ook je spijs als je dit nog niet gedaan hebt en je deze graag zelf wil maken.

Maak alles klaar voor de vulling. Rol het deeg uit, op een bebloemd aanrecht. Kneed de vulling (behalve het spijs) door het deeg heen.

Of laat je keukenmachine dit doen!

Rol eenmaal (helemaal vermengd met de vulling) de deeglap uit tot een rechthoek.

Pak je spijs en maak hier lange rol van die precies op je brood past. Leg de rol spijs op het onderste 1/3 deel van het brood en rol dit lapje op. Sla nu de overige deeglap over het spijs en vouw je brood mooi dicht.

Leg het brood op een bakplaat met bakpapier en laat het weer 1.5 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak het brood (als eenmaal gerezen) in 25-30 minuten goudbruin. Verlaag daarna de temperatuur naar 160 graden en bak nog eens 15 minuten.

Laat het brood afkoelen, bestrooi met poedersuiker en serveer!