Knolselderijsoep.

Knolselderijsoep.

Geplaatst op

Dit soepje maakte ik met Oud en Nieuw als amuse bij een gezellig viergangendiner met vrienden. Had niet eerder met knolselderij gekookt, moet ik direct toegeven.

Dit recept is voldoende om 10-12 amuses te maken. Bereidingstijd 30-40 min.

Nodig:

  • 500 gr knolselderij
  • sap van een halve citroen
  • 2 el olijfolie
  • 1 fijngehakt sjalotje
  • 100 ml witte wijn
  • 400 ml kippenbouillon (groenten kan ook)
  • 75 ml slagroom.

De basilicumolie;

  • 350 ml olijfolie
  • 1 bos basilicum,
  • 2 tenen knoflook
  • sap van een halve citroen.

Ik had maar een diner voor vijf, heb wel het gehele recept gebruikt. De volgende dag is de soep net zo lekker als lunch.

Schil de knolselderij en snijd deze in stukken.

Schep het citroensap erdoor, dit voorkomt verkleuren.

Verwarm de olijfolie in een ruime pan.

Bak hierin eerst de sjalot, voeg dan de knolselderij toe.

Hierbij gaat, na ca 5 min, de witte wijn. Laat de wijn iets inkoken. Giet dan de bouillon erbij. Laat dit ongeveer 20 min staan, maar in ieder geval tot de knolselderij goed gaar is.

Staafmixer erbij en pureren maar tot een mooie gladde soep. Giet de room erbij. Klaar!

De basilicumolie maak je door in een pannetje met kokend water de basilicum 10 seconden te blancheren. Laat dit uitlekken en knijp al het vocht eruit. Pureer de basilicum met de olie, knoflook en citroensap.

Als je een kleinere hoeveelheid gebruikt, kan het ook in een vijzel(tje).

Recept uit Delicious. magazine Kerstkoken deel 2 (2013)

Tip: mocht je nog heel veel knolselderij over hebben. Maak hier frietjes van of een puree. Of verwerk het in een oven- of wokschotel!