Lamsbout met couscous

Lamsbout met couscous

Geplaatst op

Oeeh, een feestje op je bord en in de mond. Dubieuze zin, maar met recht voor dit smakelijke gerechtje.

Lamsvlees is altijd heerlijk. Zo maakte ik al eerder lamsrack tot 55 graden gegaard of deze lamsbout uit de oven . Dit receptje kost iets meer dan het halfuurtje die je waarschijnlijk in de keuken wil staan doordeweeks. En is daarom ideaal voor het weekend.

Voor 2 personen

  • 100 gram couscous

  • 1/2 wortel

  • 1/2 courgette

  • 1/2 aubergine

  • 1 rode ui

  • 1 el olijfolie

  • Handje cherrytomaatjes

  • Kokend water

  • Sap van 1/4 citroen

  • 250-300 gram lamsbout (zonder bot)

  • 1 tl venkelzaad

  • 1 tl szechuanpeper (en anders 1/2 tl chilivlokken)

  • 1 tl zeezout

  • 1 el sumak (mag weggelaten laten)

  • 1 el bakboter

  • Kernthermometer nodig.

Deze kruiden niet in huis? Gebruik dan in ieder geval venkelzaad, chilivlokken en wat gedroogde oregano bijvoorbeeld

Maak eerst de marinade voor de lam door de genoemde kruiden fijn te malen in een vijzel. Leg de lamsbout hierin en laat dit minimaal 1 uurtje staan.

Verwarm de oven voor tot 160 graden Celsius.

Verwarm de bakboter in een oannetje en bak de lamsbout op de vetrand zodat het vet wat smelt. Bak de bout aan alle kanten even kort aan.

Stel je kernthermometer in op 71 graden voor een medium lamsbout (74 voor welldone en 63 voor medium-rare). En bak de lamsbout gaar. Dit duurt ongeveer 25-30 minuten. Terwijl de lamsbout bak, leg ook de cherrytomaatjes in de oven zodat ze lekker zacht worden.

Nu de couscous..

Rasp de wortel in een grote kom. Doe hier de fijngesnipperde rode ui bij en het sap van de citroensap. Zet wat heet water op en doe de couscous bij de groenten.

Giet het water erbij totdat er een laag van half vingerkootje water boven het water staat. (dit doe ik op gevoel sorry haha). Denk de kom met couscous af met een bord of folie en laat dit 5-10 minuten staan.

Terwijl de couscous opstaat en de lam in de oven langzaam gaart…grill dan de groenten. Wentel de groenten eerst in de olijfolie en grill totdat ze mooie streepjes hebben.

Couscous klaar? Of toch water over? Geen zorgen, proef even of je couscous klaar is. Ja!? Giet het resterende water gewoon weg. Maak je couscous evt extra fluffy door een lepeltje roomboter of ghee erdoorheen te draaien.

Als je alles mooi getimed heb is zo ondertussen de lam ook klaar.

Laat deze – terwijl je bordje alvast opmaakt met de couscous en groenten – nog eventjes 5 minuten rusten in wat aluminiumfolie.

Snij het vlees in mooie plakken en serveer je feestmaal.

Eet smakelijk!