Makreel in pittige saus

Makreel in pittige saus

Geplaatst op

We gaan meer vis eten, ja dit keer echt. Iedere maand komt dit wel voorbij in dit huishouden. Vis is gezond, lekker en ja, we eten het te weinig. Meestal als we vis eten is het een stuk verse zalm of kabeljauw. Nog net geen dagelijks broodje Kibbeling haha ;-). Maar makreel, tonijn en al die andere te weinig.

Enfin, nu dus makreel. Ik maakte er ook sushi mee, ja dat kan ook! Dat recept volgt nog.

Voor 4 porties heb je nodig

  • 2-3 gerookte makreelfilets
  • 3 verse tomaten
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • Halve rode chilipeper
  • Vier kemirinoten
  • Stukje trassie (gefermenteerde garnalenpasta)
  • Snufje zout
  • Olijfolie
  • 2 laurierblaadjes.

Kemirinoten zijn te koop bij de toko. Geen toko, in de buurt? Gebruik dan pinda’s of cashewnoten. Andere smaak, maar kan prima. Trassie haal je ook bij de toko. Hele sterke geur, maar een aanwinst in je gerecht!!

Begin met het maken van je boemboe. Dit is een soort Indonesische kruidenkpasta, heerlijk. Pak hiervoor de ui, knoflook, gember, chilipeper, trassie en de kemirinoten. Doe deze in een vijzel en maal fijn .

Dit kan ook in een keukenmachine, maar dat geeft een andere smaak (vinden wij).

Als de boemboe klaar zit, zet je dit even apart.

Ontdoe de makreel van het velletje en eventueel graten en snij in stukjes.

Snij de tomaten in blokjes. Verwarm de olie in een pan en bak hier de boemboe kort in aan. Doe de tomaten erbij en meng even door. Voeg 2-3 el water toe en dan ook de makreel. Breng op smaak met zout of anders een lepeltje ketjap en laat pruttelen totdat de saus indikt en….

Klaar.. :-)

Serveer met rijst en kousenband of geblancheerde sperziebonen.