Peren-amandeltaart.

Peren-amandeltaart.

Geplaatst op

Yoehoe, eerste bestelling!

En nee, ik ga niet cateren haha. Maar ik vind het ontzettend leuk om voor anderen wat te maken! Vorige week kreeg ik de vraag om een taart voor in ieder geval 12 man te maken. Het resultaat werden er natuurlijk twee, ik zoek immers altijd een excuus om iets te bakken.

Dit keer werd het deze taart samen met een sinaasappel-polentataart met een noten-carameltopping (hele mond vol!). En natuurlijk deze smaakvolle taart met peer en amandelspijs!

Het recept voor deze taart:

Het deeg:

  • 2 eieren
  • 350 gram bloem
  • snufje kaneel
  • 5-6 el poedersuiker
  • 200 gram ongezouten boter

Vulling

  • 1 pakje amandelspijs
  • 1-2 el sinaasappelsap
  • 3 Conference-peren
  • losgeklopt eitje
  • wat kristalsuiker
  • amandelschaafsel
  • bakvorm met losse bodem of een springvorm

Begin met het maken van het deeg.

De bloem, kaneel en boter mogen in een kom. Kneed dit met de hand (of een keukenmachine) samen tot een massa die lijkt op een stapel broodkruimels.

Nu mogen de eieren en suiker erbij.

Kneed dit samen tot een mooie bol.

Wikkel dit in vershoudfolie en leg minimaal 30 minuten weg in de koelkast.

Klop ondertussen het amandelspijs los met een losgeklopt ei en wat sinaasappelsap.

Schil en halveer de peren. En verwijder de klokhuizen.

Kies een geschikte bakvorm, ik heb er eentje met een losse bodem van 12x30 cm.

Rol het deeg uit op een bebloemd (schoon) oppervlak. Bekleed je vorm met het deeg. Het bakblik hoeft niet beboterd te worden, het deeg bevat genoeg boter.

Teveel deeg? No worries. Maak er kleine taartjes van of bijvoorbeeld koekjes

Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem.

Bekleed de bodem met de losgeklopte amandelspijs.

Leg de peren erbovenop. De lege ruimtes vul je op met spijs of stukjes peer of nootjes (kortom, wat je wil).

Bestrijk de peren en het deeg met wat ei.

Giet er eventueel wat kristalsuiker (1-2 el max) over en wat amandelschaafsel.

Bak de taart in circa 35-40 minuten af op 180 graden C.

Kleurt de taart vrij snel bruin? Dek hem dan af met wat aluminiumfolie, het spijs + de bodem hebben namelijk wat gaartijd nodig.

Laat rustig afkoelen en haal uit de oven. Serveer naar eigen wens met een bolletje ijs of een toefje kaneel-slagroom.