Pittige zuurkoolschotel.

Pittige zuurkoolschotel.

Geplaatst op

Stiekem had ik het ook al verklapt op mijn Instagram! Ik ga schrijven voor de Arts en Auto. Dit is een magazine voor (para)medici waar van alles in staat van culinaire zaken totdat huizen en mooie auto's. En natuurlijk (para)medische gerelateerde zaken. Super leuk, er zal in ieder geval 3x een artikel van mij verschijnen en dit recept is deze eerste! Een heerlijke zuurkoolschotel, lekker winters!

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 600 gram kruimige aardappelen
  • 500 gram zuurkool
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 3-4 tl sambal oelek
  • 3 el ketjap manis
  • 2 kleine rode uien
  • 2 knoflooktenen
  • 2 laurierblaadjes
  • snufje nootmuskaat
  • wat olie en eventueel wat paneermeel en boter

Schil de aardappelen en kook deze totdat ze ‘stampbaar’ zijn.

Kook de zuurkool in het eigen vocht (met wat extra water) gedurende 20 minuten. Giet beide (wanneer klaar) af.

Snipper de uien en knoflookteentjes. Bak deze in een beetje olie en voeg hier het gehakt aan toe, bak dit totdat het gaar en rul is. Breng vervolgens op smaak met sambal, ketjap en laurierblaadjes.

Meer pit? Voeg dan wat extra sambal toe.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg de zuurkool toe aan het gehaktmengsel. Stamp de aardappelen fijn. Breng op smaak met de nootmuskaat.

Schep de zuurkool-gehaktvulling in een ovenschaal en verdeel de aardappelpuree erover (bestrooi eventueel met wat paneermeel en leg er een paar klontjes boter op).

Bak de schotel in circa 25-30 minuten goudbruin.