Speculaas-peercheesecake.

Speculaas-peercheesecake.

Geplaatst op

Ieder jaar probeer ik er rond de feestdagen (dus alles rondom de Sint en Kerstdagen) aan te denken om de blog 'vol te gooien' met lekkere thema-gerelateerde hapjes. Naast dat de blog meer hobby dan baan is, moet het natuurlijk ook allemaal opgegeten worden ;-)!

Deze cheesecake was een mooi excuus in deze gezellige periode van het jaar. Een zoete, wat krokante bodem met het zachte van een cheesecake erboven op. De peer is een frisse tegenhanger bij het geheel. Serveer wel maar een klein stukje ervan, hij is vrij machtig namelijk :)!

Voor de BODEM:

  • 200 gram speculaas of pepernoten
  • 50 gram zachte roomboter

Voor de CHEESECAKELAAG:

  • 375 gram ricotta
  • 2 eieren
  • 75 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 eetlepels maizena
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 kleine peren
  • rasp van 1/2 citroen
  • snufje zout

Ik gebruikte een bakvorm van 12x23cm, een ronde van 18cm doorsnede kan natuurlijk ook. Leg in ieder geval een stuk bakpapier op de bodem.

Begin met het fijnmalen van de speculaas of kruidnoten. Smelt de boter en meng dit door het vermalen koekmengsel.

Giet het boter-koekjesmengsel in de bakvorm en duw goed aan met de bolle kant van een lepel bijvoorbeeld.

Laat dit eventjes een beetje opstijven in de koelkast gedurende 10-15 minuten.

Nu de topping!

Verwarm de oven alvast voor op 160 graden Celsius.

Meng de ricotta, samen met de eieren, citroenrasp, suiker, zout, bloem en maizena. Voeg ook de vanille-extract toe.

Schil de peertjes. Snij de peren in vieren, ontdoe ze van het klokhuis.

Giet het ricottamengsel op de taartbodem. Leg de peertjes hierop verdeeld.

Bak de cheesecake in 25-30 minuten gaar.

Laat afkoelen en daarna opstijven in de koelkast.

Maak af met karamel, handje kruidnoten of een toef ongezoete slagroom.