Tartelette met custard en fruit.

Tartelette met custard en fruit.

Geplaatst op

Altijd een feest op tafel zo'n gebakje! Je kan er volop mee variëren! Van een romige custard-vulling.. tot een vlulling met mascarpone en banaan (+karamel!)!

Het kost iets meer dan tijd even een gebakje bij de bakker halen, maar hé! Het is het waard. Dus duik je keuken in en bedenk jouw ideale tartelette!

Voor in ieder vier kleine bakvormpjes (diameter 10 cm). Dit deeg is ook voldoende voor een taartvorm van 23-25 cm doorsnede.

Voor een grotere (of hogere) vorm verdubbel je de hoeveelheden gewoon. Dat geldt ook voor de vulling zoals bijvoorbeeld de custard.

Nodig voor het deeg:

  • 1 ei
  • 175 gram '00'-meel (normale bloem kan ook gewoon)
  • 2-3 tl geraspte sinaasappelschil
  • 100 gr ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 3 el poedersuiker
  • 1 vanillestokje (of wat vanille-essence).

Meng de bloem, sinaasappelrasp, vanillemerg en de boter in een kom met de hand. Als je een keukenmachine hebt doe je alles hierin. Het deeg goed doorkneden, het moet eruit zien als een hand vol broodkruimels.

Als dit klaar is, meng je de suiker en het ei erdoorheen.

Doorkneden tot je een mooie samenhangende bal deeg hebt.

Laat het deeg rusten in de koelkast voor ca. 20 min.

Als je vanille-essence gebruikt zou ik deze toevoegen samen met het ei en de suiker. Niet bij de eerste stap.

Bekleed de bakvorm (bij mij was invetten niet nodig, zit genoeg boter in het deeg).

Als de vorm bekleed is prik je met een vork wat gaatjes in het deeg. De restanten snij je mooi langs de rand weg. Eventuele gaatjes 'repareer' je.

Voor een koude vulling die niet meegebakken hoeft te worden bak je de bodem alleen af. Voor een tartelette zo'n 20-25 minuten. Voor een taart iets langer.

Bij een vulling die meegebakken moet worden bak je de vulling gewoon mee, dit komt helemaal goed!.

Nog deeg over, snij dit in stukjes of reepjes en bak het lekker meer! Zijn heerlijke koekjes!:)

Recept gebaseerd op de versie uit Mangiare van Katie Caldesi