Tomatensoep met geroosterde tomaten.

Tomatensoep met geroosterde tomaten.

Geplaatst op

Zoals inmiddels wel duidelijk is, en zeker bij de mensen die mij persoonlijk kennen, is dat ik dol ben op homemade soep.

Dit keer een huisgemaakte tomatensoep, gemaakt met in de oven geroosterde tomaten. Deze soep is zelfs zonder bouillonblokjes en hij kan ook gebruikt worden door een pastasaus. As we speak staat mijn bolognesesaus al 2 uurtjes te pruttelen!

Natuurlijk is er een snellere manier voor tomatensoep.

Voor een simpele, makkelijke (ook lekkere) soep

Bak een gesnipperd uitje en knoflookteentje aan met een beetje olijfolie in een diepe (soep)pan. Doe hier (voor 4 porties) 1L kokend water bij. Tevens voeg je (afhankelijk van de aanwijzingen op de verpakking) bouillonblokjes bij. Voeg de tomaten toe. Laat dit langzaam koken voor ca 10-15 min. Staafmixer erdoorheen, klaar!

Voor mijn geroosterde tomatensoep

Voorbereiding ca 10 min. Bereidingstijd ongeveer 60 min (incl 45 min oventijd)

Voor 4 goede porties soep heb je nodig;

  • 10 tomaten
  • snuf grof zeezout
  • gedroogde salie
  • 1 rode ui
  • 2-3 teentjes knoflook
  • wat balsamicostroop
  • verse basilicumblaadjes.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Was en halveer de tomaten.

Leg ze op een bakplaat en bestrooi ze met wat grof zeezout en gedroogde salie.

Plaats de tomaten in de voorverwamde oven.

Na ongeveer 15 min doe je de rode ui (ongepeld) en de (ongepelde) teentjes knoflook erbij in de oven. De rode ui zal door natuurlijke suikers heerlijk karameliseren. Laat dit 45 min staan.

Na 45 min doe je tomaten (met het overgebleven zout en salie) in een diepe pan.

Doe er een laagje kokend water bij.

Het is net hoe dik je soep wil hebben. Ik deed er echt een kleine laag bij, de tomaten kwam ruimschoots boven het water uit.

Doe de verse basilicum hierbij.

Pel de ui en knoflook. Doe deze ook in de pan. Laat dit even 5 min staan op laag vuur. Staafmixer erdoorheen, klaar!

NB. Knoflook niet te lang in de oven, het wordt dan te bitter

Serveren met bijvoorbeeld; mascarpone, lepeltje creme fraiche of wat feta. Lekker met vers brood of gewoon lekker zoals het is.

Als hij toch iets te zuur is, door de tomaten, voeg je een lepeltje suiker of gembersiroop toe zoals ik deed. (Dit proef je niet terug).

Dit is ook een mooie basis voor een pastasaus! Probeer het eens uit!