Uienchutney.

Uienchutney.

Geplaatst op

Ik haalde in mijn hoofd om zelf een pan uiensoep te maken. Dit had ik nog nooit eerder gemaakt en steeds dacht ik: Nu komt het ervan.

Beetje rondgeneusd om te kijken naar het ideale recept met een beetje mezelf. Maar toen puntje bij paaltje kwam om de soep te maken, hadden we er opeens geen zin meer in. Ook dat kan hé?!

Het werden huisgemaakte hamburgers... logica toch?!

Ze zeggen wel eens dat je laat leiden (in dit geval in de keuken) door wat je elders ziet. Dat gebeurde hier dus, ik had de kerstborrel op het werk. En daar stonden onder andere kleine hamburgers op zachte briochebroodjes met.... precies: uienchutney!

Tijd om dat dus eens thuis te maken.

Voor een potje heb je nodig:

  • 800 gram uien (fijn gesneden. NB: ik gebruikte witte uien. Rode uien kunnen natuurlijk ook!)
  • 300 ml rode wijn
  • 6 eetlepels rode wijnazijn
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn

Schil de uien en snij deze heel fijn. Of doe dit met een mandoline of keukenmachine als je die hebt.

Verhit de olijfolie in een grote steelpan op laag vuur. Voeg de uiringen en rozemarijn toe en fruit ze 20-25 minuten in de olie óf tot de uiringen beginnen te karamelliseren.

Voeg de rodewijnazijn en suiker toe en verhit ze een paar minuten mee.

Voeg de rode wijn toe en laat alles nog 20 minuten bubbelen tot het is ingedikt tot de consistentie van chutney.

Bewaar in een weckpotje, afgesloten blijft het in de koelkast zeker 2-3 weken goed.

Lekker op een hamburger, maar ook bij een toastje met brie of geitenkaas!