Zuurkool zoals thuis

Zuurkool zoals thuis

Geplaatst op

Zuurkool zal in de meeste Nederlandse huishoudens bekend staan om de bereiding door de stamppot of met appeltjes of spekjes (denk ik).

Wij aten het thuis en inmiddels nu in mijn eigen ‘thuis’ nog steeds op de Surinaamse wijze. Het lekkerst is met stukjes zout vlees (gepekeld rundvlees is dat) en knapperige drumsticks. Maar gezien manlief niet zo van zoutvlees houdt en zijn half-Nederlandse kant ook nog wensen heeft is het rookworst geworden. Ook lekker…

We eten dit graag op een cosy avond na het werk en de volgende dag is het nog lekkerder.

Voor 3-4 porties Heb je nodig

  • 500 gram zuurkool
  • 1 rookworst
  • 3 aardappelen (geschild en in blokjes)
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el ketjap
  • 2 el ketchup
  • 4-5 pimentkorrels
  • 2 blaadjes laurier
  • Olijfolie
  • Zwarte peper
  • 1 Madame Jeanettepeper

Begin met het schillen van de aardappelen. Snij ze In blokjes van circa 2x2cm. Kook deze totdat ze bijna gaar zijn en je dus nét met een vorkje kan inprikken.

Snipper de ui en knoflook. Bak deze rustig aan in 2-3 el olie.

Snij de worst in plakken en doe dit erbij. Voeg ook de pimentkorrels en kaurierblad toe.

Doe de gekookte aardappelen bij de worst en kruiden. Even kort mee laten bakken.

Giet de zuurkool af en spoel een paar keer even goed om.

Voeg de zuurkool toe aan de rest in de pan. Breng op smaak met een beetje zwarte peper, ketchup en ketjap.

Leg de Madame Jeanette erboven op (snij deze niet door midden!).

De peper dient echt alleen als smaakmaker, opeten mag natuurlijk maar ik raad het je af (hahaha)

Laat het pannetje zuurkool even 5-10 minuten doorpruttelen.

Serveer met wat extra gekookte aardappelen of zoals wij doen met lekker gestoomde rijst.

Njang switi (Eet smakelijk in het Surinaams)